Dieettikokki varmistaa, että erityisruokavaliot toteutuvat maukkaasti

Sanasta “dieetti” tulee monelle mieleen painonhallinta ja kuurit. Ammattilainen ymmärtää sanan toisin: kyseessä on yksilöllinen ruokavalio, joka kattaa muun muassa allergiat ja ruoan rakenteeseen liittyvät erityistarpeet. Huolellinen suunnittelu, laadukas keittiötyö ja saumaton yhteistyö synnyttävät maittavaa dieettiruokaa.

Virekon suurtalouskeittiöissä ruokaa valmistetaan joka päivä yhteensä tuhansille ruokailijoille, joiden tarpeet ja toiveet vaihtelevat. Eri ikäryhmillä on omat suosikkiruokansa, mutta niiden lisäksi ruokailijoilla on runsaasti erilaisia lyhyt- tai pitkäaikaisia erityisruokavalioita, jotka huomioidaan pilkuntarkasti aterioita suunniteltaessa.

Dieetti ateriapalveluissa on parhaimmillaan keittiöhenkilökunnalle kiinnostava pähkinä purtavaksi: kaiken keskiössä on syöjälleen sopivan, maittavan ja terveellisen ruoan valmistaminen jokaiselle aterialle.

Erityisruokavaliot kattavat monia erilaisia tilanteita

Millaisia syitä erityisruokavaliolle sitten on? Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet sekä keliakian kaltaiset sairaudet ovat varmasti tunnetuin erityisruokavalion selittäjä. Tällöin vältettäviä raaka-aineita saattaa olla pitkäkin lista eikä virheelle ole sijaa. Virekon ammattilaiset hiovat reseptiikkaa niin, että vältettävät ruoka-aineet voidaan korvata laadukkaasti, maun siitä kärsimättä.

Toinen olennainen ryhmä on rakennemuunneltu ruoka. Ruokailijalla voi olla esimerkiksi ikään, vammaan, sairauteen tai leikkauksesta toipumiseen liittyvä tarve helpommin pureskeltavalle tai nieltävälle ruoalle. Tällöin ruoka valmistetaan tavallista pehmeämmäksi tai soseutetaan jo keittiössä karkeaksi tai täysin sileäksi soseeksi.

Dieettikokki huolehtii, että ruoka maistuu rajoitteista huolimatta

Erityisruokavalioista vastaavalla kokilla eli dieettikokilla on kattava, lisäkoulutuksen tuoma ymmärrys siitä, miten valmistetaan turvallista ja terveellistä ruokaa jokaiselle ruokailijalle – mausta ja aterian houkuttelevuudesta tinkimättä. Keittiötyössä huomiota kiinnitetään erityiseen siisteyteen ja tarvittaessa, esimerkiksi anafylaktisen reaktion välttämiseksi, ruoka voidaan valmistaa muusta keittiöstä erillisessä tilassa. Saumattomasti asiakkaan ja keittiön välillä kulkeva tieto sekä huolella suunniteltu työjärjestys varmistavat sen, että oikea ruoka tavoittaa oikean ruokailijan.

Dieettikokkien tukena Virekolla työskentelee joukko muita ammattilaisia, joiden yhteisenä tehtävänä on suunnitella ruokalistat niin, että erityisruokavaliot huomioidaan ja ruoka on kautta linjan maukasta ja ravitsevaa. Dieettikokin, keittiöpäällikön, ravitsemusasiantuntijan sekä ruokalistasuunnittelijoiden sujuvan yhteistyön tuloksena tuotamme turvallista, maukasta jokaiselle ruokailijalle sopivaa ruokaa. Tässä kokonaisuudessa tuotannonohjausjärjestelmällä on suuri rooli.

Facebook
X
LinkedIn

Lisää luettavaa