Aron aloitti työt Suomessa toukokuussa 2024 ja on löytänyt nopeasti paikkansa Nastolan palvelukeskuksen keittiöstä. Työpaikka tuntuu hyvältä ja syksyinenkin sää kodikkaalta, sillä Filippiineillä Aron asuu vuoristoisessa kaupungissa.
Aronilla on 18 vuoden kokemus keittiöalalta ja monipuolinen ja kansainvälinen työhistoria. Imu alalle syttyi nuorena. Opintojensa jälkeen hän meni työskentelemään kokkina kuninkaalliselle perheelle Abu Dhabiin, isän jalanjäljissä. Isän esimerkki ja työskentelytapa inspiroivat Aronia.
– Ihailin isääni ja halusin olla hänen kaltaisensa. Olen onnellinen, kun pääsen laittamaan ruokaa, Aron sanoo.
Hän on työskennellyt myös hotellissa Bahrainissa ja Libyassa kokkina öljynporausyrityksessä. Ennen Suomeen tuloaan hän toimi kokkina lentoyhtiön catering-palveluyrityksessä Macaossa, Kiinassa. Hän vastasi lentäjän ja matkustamomiehistön aterioista ja lentoyhtiöasiakkaiden reseptien käsittelystä 10 vuoden ajan.
– Työskentely eri maissa ja keittiöissä on opettanut minulle, kuinka tärkeää on arvostaa ihmisiä. Kun kohtelet muita hyvin, he kohtelevat sinua samalla tavalla, Aron sanoo.
Kokin työ on monipuolista suurtalouskeittiössä
Ensimmäiset kuukaudet Linnunlaulun keittiössä ovat antaneet Aronille kokonaisvaltaisen katsauksen keittiön työhön.
– On hyvä, että tutustun tehtäviin vaihe vaiheelta. Näin ymmärrän koko asian, mitä keittiössä tehdään. Esimerkiksi yhtenä päivänä voin tulla aamukokin vuoroon ja ottaa vastuulleni pääruoan, toisena päivänä olen salaattivastuussa ja kolmantena päivänä olen valmiina valmistamaan jälkiruokaa, Aron kuvailee.
Myös ruokailijoiden erilaiset tarpeet, erityisruokavaliot ja sesongin raaka-aineet tuovat vaihtelua päivään. Suurkeittiöissä valmistettavat ateriat on suunniteltu huolellisesti etukäteen, mutta luovuudellekin on tilaa.
Ennakkovalmistelut auttavat hallitsemaan kiirettä
Työpäivät keittiössä voivat olla kiireisiä, varsinkin aamuisin ennen kuin lounas on valmis.
– Vaikka työ on välillä stressaavaa, pysyn aina rauhallisena. Valmistautuminen auttaa hallitsemaan kiirettä. Kun kaikki on valmista, suoritus sujuu jouhevammin. Laadun ja ruuan käsittelyn kanssa ei voi tehdä kompromisseja, Aron sanoo.
Hänen filosofiansa on, että hyvä mieli luo hyvää ruokaa.
– Onnistumisen ilo tekee työn tuloksista parempia.
Henkilöstöpalvelu Silkkitien rekrytointiprosessi sujui ammattimaisesti
Aron saapui Suomeen henkilöstöpalvelu Silkkitien rekrytointiprosessin kautta. Hänen mielestään rekrytointiprosessi sujui ammattimaisesti ja nopeasti.
– Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja siksi päädyin Silkkitien kautta Suomeen. Alun perin halusin muuttaa Australiaan, mutta kuukausien odotuksen jälkeen mitään ei ollut tapahtunut, joten aloin etsiä muita vaihtoehtoja. On unelmien täyttymys tulla tänne Suomeen, missä työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Olen onnellisempi täällä ja ajattelen, että jään tänne pysyvästi, Aron sanoo.
Tällä hetkellä Aron syventää suomen kielen taitoaan ja nauttii suomalaisesta ruoanlaitosta. Mieluiten hän valmistaa kermaista lohikeittoa, joka tarjoillaan ruisleivän kanssa.
– Se tuntuu lohturuoalta – varsinkin huonolla säällä, hän sanoo hymyillen.