Tiskarista johtotehtäviin: Minnan urapolku vei yllättäviin suuntiin

Minna Haapamäki on tehnyt urallaan siirtoja, jotka ovat johtaneet hänet koko ruoka-alan halki aina tiskarista johtotehtäviin asti. Esihenkilön tuki on ollut arvokas monessa käänteessä.

Ateria- ja puhtauspalveluala on monipuolinen ja kannustaa jatkuvaan oppimiseen – ja mahdollisuuksia on paljon! Näin sanoo Minna Haapamäki, joka toimii Virekon ja sen emoyhtiön Attendon ateriapalveluiden yhteisenä kehityspäällikkönä. Minnan ura ruuan parissa on ollut monivaiheinen, eikä lopulta aivan se perinteisin. Kaikki kuitenkin alkoi kokin tutkinnon suorittamisella lukion jälkeen.

– Valmistumisen jälkeen jäin neljäksi vuodeksi töihin jo ensimmäisestä harjoittelustani tuttuun ravintolaan. Sitten kohdalle osui työttömyysjakso. Onneksi Lempäälän kunnassa avautui mahdollisuus työllistyä ateriapalveluiden keittiötöihin, ja tietysti tartuin siihen, Minna Haapamäki kertaa uransa alkuvaiheita.

Lempäälän kunnan palveluksessa Haapamäki viihtyi lopulta yli 16 vuotta. Tuona aikana hän kouluttautui esihenkilöidensä kannustuksesta ensin dieettikokiksi ja myöhemmin myös esihenkilötyöhön. Kumpikin lisäkoulutus johti uudenlaisiin tehtäviin ja osaamisen karttumiseen. Työsuhteensa loppuvaiheen Haapamäki työskenteli ruokapalveluiden hallinnollisissa tehtävissä.

Rohkea hyppy yksityiselle sektorille toi uusia uramahdollisuuksia

Kun julkisen sektorin tarjoama urapolku tuntui läpikäydyltä, Minna Haapamäki päätti etsiä uusia kehitysmahdollisuuksia yksityisen sektorin puolelta. Hän aloitti Attendon ateria- ja puhtauspalvelupäällikkönä loppukesästä 2019.

– Olin jo aiemman työni ohessa kouluttautunut restonomiksi, ja halusin laajentaa omaa osaamistani edelleen. Attendolla ja sittemmin myös Virekolla olenkin päässyt kehittymään ja kehittämään oikein urakalla, Minna Haapamäki iloitsee.

Haapamäki kertoo vaihtaneensa roolia talon sisällä vuosien varrella jo muutamaan otteeseen, aina esihenkilönsä kannustamana. Ensin hän siirtyi Attendon palvelupäällikön roolista vastaavaan tehtävään Virekolle ja siitä Virekon haltuunottojen projektipäällikön tehtävään, jonka ohella hoiti myös muutaman kuukauden Virekon vt. liiketoimintajohtajan tehtäviä. Tuossa välissä Haapamäki ehti harjoitella myös hieman myyntitehtäviä yhdelle hyvinvointialueelle tehdyn tarjouksen osalta. Tarjouksesta tullut voitto lämmitti mieltä aivan erityisesti.

Kesästä 2024 alkaen Haapamäki on työskennellyt Attendon ja Virekon ateriapalveluiden yhteisenä kehityspäällikkönä, jonka laaja tehtäväkenttä kattaa kummankin yrityksen ateriapalveluiden kehityshankkeiden suunnittelun ja läpiviennin sekä kehitystiimin työn organisoinnin ja esihenkilövastuun.

– Roolista toiseen kasvaminen on mahdollistanut urakehityksen lisäksi jatkuvan uuden oppimisen ja oman näkökulman laajentamisen. Niistä on paljon apua nykyisessäkin tehtävässäni, Haapamäki pohtii.

”Virekolla työstä halutaan tehdä mielekästä ja mielipiteitä kuunnellaan”

Työyhteisön tuki on ollut korvaamattoman tärkeää, kun Minna Haapamäki on pohtinut hakemista omalla työnantajalla avautuneisiin uusiin tehtäviin.

– Nykyiseen rooliini hain, kun sain siihen sekä työkavereiltani että silloiselta esihenkilöltäni kannustusta. On ollut muutenkin ilo huomata, että työnantaja haluaa selvästi tukea työntekijöiden urahaaveita. Työstä halutaan tehdä tekijälleen mielekästä ja mielipiteitä kuunnellaan.

Myös kouluttautumiseen on suhtauduttu myönteisesti. Haapamäki aloitti viime syksynä työn ohessa palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen restonomi YAMK -tutkinnon opiskelun. Monipuolinen ala kannustaa jatkuvaan oppimiseen – ja mahdollisuuksia on paljon.

– Tämä on tosi mielekästä työtä ja ala tarjoaa paljon kehittymismahdollisuuksia. Asenne ratkaisee tässäkin: kannattaa uskoa omiin kykyihinsä ja tarttua rohkeasti mahdollisuuksiin, vaikka päätä vähän huimaisi. Kaikkea ei tarvitse valmiiksi osata, koska tekemällä kyllä oppii! Haapamäki kannustaa.

Facebook
X
LinkedIn

Lisää luettavaa