
Vireko valmistaa jatkossa laitos- ja henkilöstöateriat Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Karkkilan, Vihdin ja Lohjan alueen hoivakotien, palvelukeskusten ja terveysasemien- ja hyvinvointikeskusten ruokailijoille. Hyvinvointialue valitsee Raaseporin, Hangon, Inkoon ja Siuntion alueen toimipisteiden ateriatoimittajan kilpailutuksella myöhemmin.
— Aloitamme Virekon kanssa kumppanuuden, jonka avulla ravintosuositusten mukaista maukasta ruokaa valmistetaan tehokkaasti toimintoja yhdessä kehittäen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi sanoo.
— Teemme ruokaa ihmisille, joilla on usein raaka-aineisiin tai niiden rakenteeseen liittyviä tarpeita. Esimerkiksi suuri osa ikääntyneistä tarvitsee räätälöidyn ateriakokonaisuuden eli erityisruokavalion, jota ilman ruoka jäisi syömättä. Siksi testaamme jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja, jotta ruoka myös näyttäisi houkuttelevalta ja tuntuisi suussa miellyttävältä, kertoo Virekon kehityspäällikkö Minna Haapamäki.
Vain syöty ruoka ravitsee ja tukee hyvinvointia — millaista sen tulee olla?
Vähäsuolainen ja runsaskuituinen ruoka, jossa rasva on kasviperäistä, tukee sairauksien hoitoa ja vahvistaa hyvinvointia. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ravitsemusterapeutti Salla Mustonen muistuttaa, että viljatuotteiden, joita lautaselleen valitsee, kannattaa olla mahdollisimman kuitupitoisia.
Iän myötä proteiinin tarve kasvaa. Riittävä proteiinin saanti onkin tärkeää ottaa ruokailussaan huomioon.
– Säännöllisen liikunnan ohessa tulee huolehtia siitä, että saa ravinnostaan riittävästi proteiinia. Kala, siipikarja, liha, kananmuna, maitotuotteet, palkokasvit, siemenet ja pähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, Mustonen kertoo.
Miten proteiinin tarve turvataan hoivakodissa tai sairaalassa?
Vain syöty ruoka ravitsee, joten ruuan oltava sellaista, että se tulee syödyksi ja sitä on oltava tarpeeksi.
— Tässä teemme yhteistyötä hoivan henkilöstön kanssa, jonka tärkeä tehtävä on välittää meidän keittiöille ajantasainen tieto ruokavalio- tai määrämuutoksista, kehityspäällikkö Minna Haapamäki sanoo.
Virekon kehitystiimin tuotekehittäjät testaavat reseptiikkaa ja erilaisten raaka-aineiden toimivuutta ja kokeilevat, miten valmistajien uutuustuotteet toimivat tutuissa ruokalajeissa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue edellyttää esimerkiksi, että kansallisten suositusten mukaisesti ateriapalveluissa lisätään kasvispainotteisen ruuan ja kalan osuutta.
— Erilaisten kasviproteiinivalmisteiden valikoima on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Tuotekehittäjämme kokeilevat markkinoille tulevia uusia raaka-aineita, ja testaavat, mitkä sopivat mihinkin ruokaan niin rakenteeltaan kuin maultaan. Etsimme tuttuihinkin ruokiin uusia vaihtoehtoisia raaka-aineita. Esimerkiksi nakkikastiketta voi valmistaa myös kasvisversiona. Kasvisruoka ei aina tarkoita voimakkaita tai itämaisia mausteita, Haapamäki kertoo.
Kuva: Vireko ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue kertoivat yhteistyöstä elokuussa medialle Kauniaisissa Villa Bredassa: vasemmalta hyvinvointialueen ateriapalvelujen asiantuntija Tii Tuomainen, Virekon vt. liiketoimintajohtaja Pia Heino, hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi, Virekon ateriapalvelupäällikkö Pirjo-Kota-Aho ja Virekon kehityspäällikkö Minna Haapamäki.