Miten sosemaiseen ruokaan saa väriä ja makua?

Sosemaiset salaatit täydentävät rakennemuunneltua ruokavaliota Heinolan terveysasemalla. Keittiöpäällikkö Teijo Lehikoinen kertoo yhteistyöstä kasvis-, marja- ja hedelmäpyreitä valmistavan kumppanin kanssa.

Hyvä ruoka on osa hyvää hoivaa, ja siksi Virekolla etsimme jatkuvasti uusia tapoja tehdä päivittäisistä aterioista houkuttelevia ja helposti nautittavia. Heinolan terveysasemalla Finduksen helppokäyttöiset pyreet ovat tuoneet ruokailuun väriä ja makua, kertoo Virekon keittiöpäällikkö Teijo Lehikoinen.

– Soseiden avulla on helppo tarjoilla kotiruoan makuisia annoksia, joihin asiakkaat ovat tottuneet. Käytössämme on kasvis-, marja- ja hedelmäpyreitä. Yhdistelemällä makuvaihtoehtoja on todella helppo laajentaa ja luoda lisää. Jos joku potilaista on tietylle ruoka-aineelle allerginen, on kyseinen ainesosa helppo korvata hänen ateriassaan jollain muulla, Teijo sanoo.

Heinolan terveysasemalla noin 70 asiakasta noudattaa erityisruokavaliota. Valtaosa terveysaseman asiakkaista on ikäihmisiä, joiden ravinnon tulee sisältää erityisen paljon proteiinia ja ravintoaineita. Lisäksi rakennemuunneltua ruokaa voidaan tarjota esimerkiksi erityisherkille potilaille, joille rakenteeltaan karkeampien ruokien nieleminen on haastavaa.

Teijon mukaan valmispyreet helpottavat ja nopeuttavat työtä.

– Etenkin täysin sosemaisten annosten kohdalla salaatit ovat parantaneet tasalaatuisuutta ja säästäneet aikaa käsityön jäädessä pois, Teijo kertoo.

Haastattelu on julkaistu alun perin Finduksen uutiskirjeessä. Kuva: Anna Väre

Facebook
X
LinkedIn

Lisää luettavaa