Noni kiersi maailman meret ja työskentelee nyt kokkina Kainuussa

Nonilon Cabanilla on kohdannut Hyrynsalmella Virekon keittiössä välittömän ja tukevan yhteisön. Yhteistyö ja tiimihenki ovat hänelle tärkeitä. Työ on hyvin organisoitua ja jos omilta töiltä jää aikaa, kollegat auttavat toisiaan.

Nonilon Cabanilla on työskennellyt kokkina Suomessa puolitoista vuotta. Työyhteisö on nyt Hyrynsalmella Virekon keittiössä.

Ravintola-ala kulkee suvussa, sillä perhe omistaa ravintolan Filippiineillä.

– Lähes kaikki suvustani kokkaavat! Olen ensimmäinen, joka lähti opiskelemaan alaa ja on suorittanut virallisen ravintola-alan tutkinnon, Nonilon kertoo.

Nonilonin ura alkoi vuonna 2012, ja hän on kartuttanut kokemustaan keittiöissä ympäri maailmaa työskennellen niin hotelleissa kuin ravintoloissa. Ennen Suomeen tuloaan hän vietti viisi vuotta risteilyaluksella, ensin keittiöavustajana ja sittemmin kokin oppipoikana. Matkat veivät hänet Aasiasta Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan.

Kun koronapandemia muutti matkustamisen, Nonilon päätti asettua maahan, jossa voisi rakentaa tulevaisuuden perheelleen.

– Suomessa tunnen ihmisiä, jotka ovat tuoneet perheensä mukanaan. Toivon, että voin pian tehdä saman. Tällä hetkellä oma perheeni on vielä Filippiineillä, hän kertoo.

Työyhteisö auttaa ja tukee

Millaista on työskennellä Hyrynsalmen keittiöllä? Nonilon Cabanillan mukaan työyhteisö on välitön ja toisiaan tukeva. Yhteistyö ja tiimihenki ovat hänelle tärkeitä.

– Työkaverini Hyrynsalmella ovat olleet todella ystävällisiä, ja esihenkilöni on erittäin joustava. Kaikki tietävät, mitä tehdä, ja jos omilta töiltä jää aikaa, autamme toisiamme.

Nonilonin mukaan suomen kieli on hänelle edelleen haaste, mutta hän etenee koko ajan ja askel kerrallaan. Hän harjoittelee kieltä työpaikalla kollegojensa kanssa ja opiskelee kieltä itsenäisesti YouTube-videoiden avulla.

– Varsinkin kirjoittaminen on vaikeaa, ja puheen ymmärtäminen silloin, kun henkilö puhuu nopeasti, hän sanoo.

Silti hän nauttii työskentelystä muiden kanssa, ajoittaisesta kielimuurista huolimatta.

Voileipäkakku yllätti iloisesti

Suomalainen tapa laittaa ruokaa ei Nonilonin mukaan lopulta kovin suuresti poikkea filippiiniläisestä. Enemmänkin eroa on siinä, että esimerkiksi ikääntyneille ruokailijoille valmistettava ruoka vaatii erityistä huolellisuutta.

– Esimerkiksi suolan ja mausteiden käytössä on oltava varovainen, hän sanoo.

Voileipäkakku on yksi Nonilonin suosikki niiden suomalaisruokien joukossa, joita hän on valmistanut Suomessa puolentoista vuoden aikana.

– Olin yllättynyt, kun kakku ei ollutkaan makea. Mutta salmiakista en ole oppinut pitämään – se on liian voimakasta makuuni, hän naurahtaa.

Vapaa-ajallaan Nonilon rentoutuu kalastamalla ja pyöräilemällä.

– Asun Ristijärvellä. Jotkut sanovat, että Ristijärvi on pieni ja tylsä paikka, mutta minä pidän siitä. Olen kai itsekin vähän tylsä, hän vitsailee.

Yhteisö on hänelle tärkeä, ja hän tapaa muita Filippiineiltä tulleita säännöllisesti.

– Kun tapaamme, se tuntuu kuin pieni pala kotia olisi lähempänä.

Facebook
X
LinkedIn

Lisää luettavaa