Vireko aloittaa ateriatuottajana osassa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta

Valmisteluvaihe on sujunut hyvin yhdessä tilanteeseen sopivia toimintamalleja ja ratkaisuja etsien.

Valmisteluvaihe on sujunut hyvin yhdessä tilanteeseen sopivia toimintamalleja ja ratkaisuja etsien.

Vireko Oy valmistaa laitos- ja henkilöstöateriat Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Karkkilan, Vihdin ja Lohjan alueen hoivakotien, palvelukeskusten ja terveysasemien- ja hyvinvointikeskusten ruokailijoille syksystä 2024 lukien.

Virekolle siirtyy 30.8. ja 1.9. seitsemän valmistuskeittiötä ja lisäksi kuumennus- ja jakelukeittiöitä sekä noin 48 työntekijää liikkeenluovutuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että ruoka valmistetaan palvelukeskuksiin ja muihin kohteisiin samoissa tutuissa keittiöissä, kuin tähänkin asti samojen keittiöammattilaisten voimin. Lisäksi Vireko rekrytoi lisähenkilöstöä noin 25 työntekijää.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti ateriapalvelujen ulkoilutuksesta ja sen periaatteista vuonna 2023 ja kilpailutus ratkesi mainittujen kuntien osalta helmikuussa 2024. Raaseporin, Hangon, Inkoon ja Siuntion alueen toimipisteiden ateriatoimittaja valitaan kilpailutuksella kuluvan kevään aikana.

Ulkoistuksen tavoitteena on tuottaa kaikille asukkaille ja asiakkaille laadukasta ateriapalvelua ja yhtenäistää toimintatapoja. Tähän saakka alueella on ollut useita erilaisia toimintatapoja ja sopimuksia.

– Ateriapalvelujen turvallisuus ja laatu ovat meille tärkeintä. Uskon, että muodostamme Virekon kanssa kumppanuuden, jonka avulla ateriapalvelut toteutetaan tehokkaasti niin, että laatu, turvallisuus ja toiminnan kehittäminen on varmistettu ensimmäisestä päivästä alkaen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi sanoo.

Muutoksen valmistelutyöt jo pitkällä

Muutoksen valmistelutyötä on tehty helmikuusta lähtien, jotta se sujuisi mahdollisimman sulavasti niin ruokailijoiden kuin henkilökunnan näkökulmasta. Virekon ja hyvinvointialueen vastuuhenkilöt ovat kiertäneet keittiöissä tutustumassa tiloihin ja kartoittamassa laitteita.

Virekon mukaan valmisteluvaihe on sujunut yhdessä tilanteeseen sopivia toimintamalleja ja ratkaisuja etsien.

– Virekolla tehdään töitä tilaajan kanssa yhteistyössä, ruokailevien asiakkaiden onnistuneiden ateriahetkien eteen. Hyvinvointialueella on paras tietämys asiakkaidensa toiveista ja tarpeista, ja ne välittyvät meille palvelunkuvauksessa ja vielä konkreettisemmin ateriatilausten ja tilausjärjestelmän kautta. Näin ollen hyvä yhteispeli meidän ja tilaajan välillä on tärkeää ja näkyy suoraan asiakkaiden lautasilla, sanoo liiketoimintajohtaja Riikka Ahtiainen.

Tavoitteina päästöjen ja hävikin vähentäminen

Palvelusopimuksessa Vireko sitoutuu aluehallituksen määrittelemiin tavoitteisiin, kuten esimerkiksi kehittämään jatkuvasti palvelua yhteistyössä tilaajan kanssa sekä vähentämään ruokahävikkiä ja kuljetusten hiilidioksidipäästöjä. Toiminnan siirtyessä Virekolle hoiva- ja hoitopalvelujen asiakkaille tarjotaan tuttua kotiruokaa, joka huomioi valtakunnalliset ravitsemussuositukset.

Toimintamallien yhtenäistäminen tarkoittaa muutoksia muun muassa aterioiden tilaamiseen, ruokailuaikoihin ja aterioiden sisältöön. Näin saavutetaan myös kustannussäästöjä. Esimerkiksi sähköisen tilausjärjestelmän myötä saadaan dataa tilausmääristä ja voidaan näin välttää hävikkiä.

Vireko on vuonna 2021 perustettu ateriapalveluyhtiö, jonka omistajalla Attendolla on pitkä kokemus aterioiden tuottamisesta eri asiakasryhmille. Virekolaiset kokit valmistavat tällä hetkellä ruokaa paikallisissa keittiöissä Kainuun, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla yhteensä 4 000 hoiva- ja palvelukotien, sairaaloiden ja kuntoutusyksiköiden ruokailijalle sekä 1 200 ruokailijalle kouluissa ja päiväkodeissa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen myötä henkilökunnan määrä nousee nykyisestä 170 noin 250:een.

Lisätiedot:

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue: Tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi, 050 385 9086, pasi.ojaniemi(at) luvn.fi Vireko Oy: Viestinnän asiantuntija Ulla Mether, p. 0400 133887, ulla.mether (at) attendo.fi, vireko.fi

Facebook
X
LinkedIn

Lisää luettavaa