Omat oivallukset ja työtapojen hiominen motivoivat vuorovastaavan työssä

Orimattilassa keittiön vuorovastaavana työskentelevä Kirsi Kangas arvostaa työssään mukavia työkavereita ja työn tekemisen kehitysasennetta. Työtä tehdään 365 päivänä vuodessa, mutta illat ovat perheen yhteistä aikaa.

Voileipien tekoa Jalmarin keittiössä Lahdessa

Kirsi Kangas valmistaa tiiminsä kanssa maistuvaa ruokaa Orimattilan alueella kahdeksaan kohteeseen. Ruokailijat ovat potilaita sairaalan vuodeosastolla tai hoivakotien ja palvelukeskusten asukkaita. Vuorovastaavana Kirsi vastaa keittiön operatiivisesta toiminnasta yhdessä keittiöpäällikön kanssa. 

Virekolla ateriat valmistetaan omalla reseptiikalla, jota kehitetään jatkuvasti. 

– Reseptiikkamme on monipuolinen, ja huomioi eri ikäryhmät ja erityisruokavaliot. Voimme matalalla kynnyksellä olla yhteydessä kehitystiimiin ja ehdottaa muutoksia resepteihin. Esimerkiksi voimme ehdottaa, josko resepti toimisi paremmin vähemmällä nestemäärällä, Kirsi kertoo. 

Työn tavoite ovat tyytyväiset ja kylläiset asiakkaat, vaikka heitä ei keittiötyössä kohdatakaan kasvokkain. 

– Valmistamamme ruuan maistaa aina kaksi ihmistä ennen kuin se lähtee ruokailijoille. Teemme ruokaa reseptin mukaan, ja pääasia on, että ruoka on maistuvaa. Esimerkiksi currykastikkeen pitää maistua currylle, mutta toisaalta suuhun ei saa jäädä currystä karvaista jälkimakua, Kirsi sanoo. 

Kirsi arvostaa kehitysasennetta myös muussa kuin reseptiikassa. 

– Välillä saan oivalluksia, että tämän asian voisi tehdä toisinkin. Esimerkiksi tiskivuorossa tulee säännöllisesti tiettyinä hetkinä ruuhkahuippuja, ja astiat piti saada paikoilleen joutuisammin. Otimme siihen kohtaan kollegan tueksi keittiöapulaiselle, Kirsi kertoo. 

Myös työturvallisuusasioiden vahva huomioiminen arjessa nouse esiin, kun Kirsi miettii virekolaisia työtapoja. Turvallisuustekijöiden huomioiminen on tärkeää, kun työympäristössä on erilaisia kuormitustekijöitä kuten melua ja ihoärsytystä. 

Mahdollisuus kouluttautua ja kivat työajat sitouttavat 

Kirsi on koulutukseltaan ravintolakokki. Vastikään hän ryhtyi suorittamaan lähiesihenkilötutkintoa. Hän kertoo, että Virekolla rohkaistaan kouluttautumaan, syventämään ammattitaitoaan ja ottamaan vastuuta. 

– Meillä annetaan paljon kiitosta. Se motivoi. Esimerkiksi itse sain isot kiitokset keittiöltä siitä, miten hyvin vastasin keittiön toiminnasta silloin, kun keittiöpäällikkömme oli hetken toisella paikkakunnalla asiantuntija-apuna, Kirsi sanoo. 

Kirsi tykkää Virekolla myös työajoista. Töitä on vuoden jokaisena päivänä, mutta se ajoittuu aamukuuden ja iltakuuden välille, joten illat ovat vapaat perheelle ja muulle elämälle. 

Saumaton yhteistyö soljuu esihenkilön kanssa 

Kirsi tutustui nykyiseen esihenkilöönsä, keittiöpäällikkö Virpi Oravaiseen, lasten yhteisen harrastuksen kautta yli kymmenen vuotta sitten. He pitivät monet kesät judoleireillä huolen siitä, että lasten vatsat olivat täynnä. Kaksikko tuli niin hyvin toimeen, että Virpi päätti houkutella Kirsin kanssaan samaan työpaikkaan silloiselle Launeelle keittiötyöhön. Vuosien aikana työnantajan nimi vaihtui useaan, mutta hyvä työpari pysyi yhdessä. Kun Virpi huomasi kiinnostavan työtilaisuuden Virekolla, Kirsi seurasi perässä. 

– Meillä on Virpin kanssa saumaton yhteistyö. Luemme toisiamme kuin avointa kirjaa. Kun toinen vain sanoo, että teitkö…, niin toinen jo vastaa, että kyllä tein. Yhteistyö sujuu soljuvasti. Myös hurtti huumorintaju siivittää olemista ja tekemistä töissä, Kirsi kertoo. 

Taru Manninen, Laura Leppänen ja Kirsi Kangas työskentelevät samassa joukkueessa Virekolla Orimattilassa.

Facebook
X
LinkedIn

Lisää luettavaa